Byns namn
Byn heter egentligen Stala men det finns tre Stala på Orust så det skulle vara förvirrande att använda det namnet. När Örjan växte upp brukade man säga Stala, Nösund för att markera att det var detta Stala det handlade om. Nösund, som bara ligger 2 km bort, var det självklara valet för bad om somrarna.
Örjan och Helena, åttonde generationen
Örjan köpte gårdens boningshus 2010 av Cancerfonden. Det var faster Ejvor och hennes man Lars som testamenterat huset dit. Redan 2002 hade Örjan köpt ladugård och delar av markerna av sina föräldrar Margaretha och Nils. Äldre brodern Håkan köpte samtidigt andra delar av gården. 2018 utökades Hemjordens marker genom ett köp.
Örjans föräldrar, Margaretha och Nils
Margaretha och Nils drev jordbruk sedan 1972 med som mest 22 mjölkkor och hade flera gårdar på arrende. De köpte till mark från en granngård 2001 av Lars Hansson som var gift med Ejvor, syster till Nils. Lars och Nils var pysslingar (femte släkt). Margaretha och Nils drev ett typiskt familjejordbruk där de fem barnen tidigt fick lära sig att hjälpa till. Örjan var knappt 8 år när bondelivet började. 1980 köpte Örjans föräldrar ladugård och marker av Örjans farmor Ida och farfar Hjalmar. Margaretha och Nils hade redan en villa byggd på markerna. Ida och Hjalmar bodde kvar i gårdens boningshus som då övertogs av deras dotter Ejvor och hennes man Lars.
Örjans farmor och farfar, Ida och Hjalmar
Ida kom från Uppland och var herrskapspiga hos fröken Schenström och fröken Gerle i Nösund om somrarna och mötte Hjalmar på dans på 1920-talet. De gifte sig 1925 och fick fem barn. I huset, som då var mindre än idag – det byggdes till 1962 – bodde även Hjalmars föräldrar Selma och Johannes. Det blev ändå aldrig mer än 8 personer samtidigt eftersom Johannes dog innan hans yngsta barnbarn föddes 1940. Ida och Hjalmar köpte gården av Hjalmars föräldrar och omkring 1940 köpte de till en granngård på auktion som tidigare hade tillhört Johan Leonard Stahlberg och hans fru Matilda. Johan Leonard och Hjalmar var bryllingar (fjärde släkt).
Tre generationer tillbaka, Selma och Johannes
Örjans farfarsmor (Hjalmars mor) Selma Mathiasdotter härstammade från gården. Hon flyttade dit omkring 1890, troligen 1891 när hennes mor dog, tillsammans med sin man Johannes Hermansson som kom från Strand. Huset var redan byggt då eftersom det byggdes av Selmas bror Nicklas men han drog till Amerika, men kom tillbaka till Orust efter några år.
Fyra generationer tillbaka, Johanna och Mathias
Selma Mathiasdotters mor Johanna föddes på gården i Stala 1820. Johanna gifte sig med Mathias Heljesson. De flyttade till en gård i Nötskär och senare till Torp i Tegneby. De köpte gården i Stala på auktion 1866 efter att Johannas föräldrar Nils och Malena ärvt tillbaka gården från sin son Carl som omkommit på Nordsjön.
Hela gården Stalas Historia.
Inledning
Gården Stala i Tegneby socken var ett skattehemman. Det innebar att bönderna var självägande men betalade skatt till staten. 1734 hade Stala tre åbor. 1786 upprättades den första kartan och där framgår att Stala ännu bestod av tre delar om 1/3 mantal (mtl) vardera. I lantmäterihandlingar kallades de för södra tredjedelen, mellersta tredjedelen och norra tredjedelen. Denna indelning i tre delar bestod fram till 1837.
Skifte 1823
Gårdsägare 1823, vilket framgår av lantmäteriförrättningen, var bröderna Jönsson (Anders, Olof och Johannes) på norra gårdsdelen (1/3 mtl), Sven Andersson på mellersta gården (1/3 mtl) och på södra tredjedelen, med var sin 1/9 mtl, bröderna Andersson (Nils och Lars) och deras syster Catarina Andersdotter, änka efter Nils Jonsson som dog detta år.
Skifte på mellangården 1837
1837 förrättades skifte på den mellersta gården. Av någon anledning var Sven Andersson nu bara ägare till hälften av den gård han ägde 1823. Den andra hälften ägdes av tre bönder med var sin lika stor andel (1/18). Dessa tre var Olof Nilsson, son till Catarina Andersdotter ovan, Nils Andersson (ovan) och Johannes Johansson, son till Johannes Jönsson på norra gårdsdelen (ovan). Nils Anderssons delar utgjorde skiftet inom dagens 1:22 (ombildad år 2003) som bland annat innehåller södra delen av berget Rössa och åkern Vallen samt ett annat skifte som var en del av Branåsegärdet (inom dagens 1:33 och 1:32). Sven Anderssons del utgör till stor del det som fram till 2018 hade beteckningarna 1:12 och 1:21. Olof Nilssons del och Johannes Johanssons del kommer det mer om nedan.
1848 skiftades Sven Anderssons mellangård om 1/6 igen. Johannes Johansson ovan hade nu ytterligare 1/18 (betecknade 1:21 och 1:22 fram till 2002) och därmed minskade Sven Anderssons del från 1/6 till 1/9. Johannes Johanssons samlade ägor var nu 2/9 (skulle minska senare) eftersom han också ärvt faderns 1/9 i Norra tredjedelen. Sven Andersson gård togs senast 1854 över av Sven Andersson i Yttre Bräcke. Denna gårdsdel var fram till 2018 betecknad 1:12 och har efter Sven Andersson i Yttre Bräcke ägts av hans son Olle Svensson och ägdes 2018 av Olle Svenssons dotters sondotter Viola Olsson. 1854 bröts en lott om 1/72 mtl loss från Johannes Johanssons ägor i mellangården och tillföll Sven Andersson i Yttre Bräcke. Denna lotten var fram till 2018 1:21 och ägdes också den av Viola Olsson. Johannes Johanssons ägor blev då 5/24 mtl och Sven Andersson i Yttre Bräcke hade då 1/8. I mitten på 1850-talet skiftades ägorna inom den norra gården plus delar av den mellersta gården (Johannes Johanssons delar, Olof Nilssons delar – som nu ägdes av Nils Andersson). Nils äger 1/18 av Norra gårdsdelen och är högst troligt son till Anders Jönsson där (en Nils finns omnämnd som son vid bouppteckning efter Anders Jönsson). Övriga delägare i den norra delen var Isak Andersson med 1/12 (son till Anders Jönsson), Samuel Olsson med 1/18 mtl och Isak Olsson med 1/36 mtl. Dessa Olsson-bröder var söner till Olof Jönsson. Detta skifte blev definitivt slutet på en tydlig delning mellan en nordlig och en mellersta del av Stala.